Dnevničke bilješke: ljubomora, sujeta ili društvene mreže?

Proza Dec 28, 2021

Nekad me sramota da pred nekim kažem da ne volim slobodu današnjeg svijeta. I pazim na koji ću način to da kažem, jer će me se lahko potegnuti za vrat i na mene sručiti hiljadu zala koja idu u paketu sa takvim idealom.

Ne volim, iako ne znam da drugačije može. I neću ja da kažem da je nekad prije bilo u nečemu uveliko bolje - ja ni ono prije jednako ne mogu, ali kako koje jutro izlazi pred lice i kako koja noć preda mnom mine, ja se sve više plašim ovoga svijeta kojemu više ništa nije sveto. A i to kad izustim, uhvati me jezik, pa se pred svijetom počnem da pravdam i radije korim ovu svoju nemoć.

Jer možda je sve sa svijetom uredu. Možda sve teče u najboljem smjeru i možda nam nikad nije bilo bolje. Možda su nam sve ove mogućnosti i sile, sve ove slobode i sav ovaj izbor, nagrada i uspjeh za minuli bol? Ljudi se oko mene možda raduju svemu, možda su ispunjeni i ustaju srećni, do neba golemi sa svakim dahom? I možda teku kroz sve ove dane radosni što žive takvim životom i možda navečer, kada dođu kući, zagrle tog jednog insana što vole, i ne smeta im što svako deset minuta svijetli kraj kreveta ekran u boji na kojem ih neko od nekuda zove. Možda se ljudima uvećava sreća sada kad smo svakom na dohvat ruke? Njih možda ne žulja to što svako može kada kako hoće da uđe u život i da u njeg' unese šta god poželi u svakom trenutku prema svojoj volji?

Ne znam. I ja sam do za vrat u svemu tome i gledam svaki minut koliko me tegli, a znadem da me guši i vidim da traje, pa ipak se ne otimam i ne idem nigdje. Kao da ću u svemu propustiti nešto. Kao da će se nešto desiti bez mene i kao da ću ostati uskraćen za nešto.

Ne znam. Nekad me sramota da pred nekim kažem da me svijet žulja i da mi sve smeta. I ne krivim nikog jer vidim da je tako, od Boga dato kako za se‘ znam. Teško je kad insan nekakvom silom pokušava da oblikuje svoje postojanje, pa njome da se prisili da mu bude lahko ono što ga cijelim bićem raskopava.




Fotografija: Netflix: "The Social Dilemma"